
U heeft het recht op terugzending binnen 14 dagen na ontvangst van uw Bobine für Motor
Meer
In onze webshop voor Bobine voor Motor kunt u betalen op de volgende manieren
Meer
Nadat uw bestelling Bobine voor Motor doorgegeven is aan onze webshop, kunt u een selectie maken uit onze leveringsdiensten
Meer
Vul hier uw emailadres en wachtwoord in
U heeft nog geen account op EUautoonderdelen.be? Registreren nu in minder dan 1,5 minuten
KIES UW VOERTUIG
Kies uw voertuig om een auto-onderdeel te kopen dat 100% geschikt is
Bobine - werking, doel en producenten
Voor het ontsteken van het mengsel van brandstof en lucht in de motor op benzine is er veel elektrische lading nodig, die ontstaat door een vonk aan de elektroden van de bougie. Het doel van de bobine hierbij is het transformeren van de standaard batterijlading van 12 Volt naar de hoogspanning die nodig is. Dus werkt de bobine als een transformator, die functioneert op elektromagnetische inductie. Het onderdeel is voornamelijk opgebouwd uit een gelamineerde ijzerkern met twee klossen, de eerste en tweede koperdraadwikkeling. Als de brandstof ontstoken wordt, wordt de eerste koperdraadwikkeling gevuld met spanning, waardoor er een aanzienlijk voltage ontstaat in de tweede koperdraadwikkeling. Dan wordt de hoogspanning door bougiekabel naar de bougie getransporteerd. Een bobine creëert een hoogspanning tussen de 15.000 en 30.000 volt; het hangt af van de versie. Het heeft een cilinderbehuizing en bevindt zich in het motorsysteem van de wagen. Er zijn verscheidene modellen bobines voor uiteenlopende, tegenwoordig gangbare, ontstekingssystemen. Vooraanstaande bobine producenten zijn onder andere BOSCH, BERU, NGK, JANMOR, HELLA, HITACHI en VALEO.
Hoe lang gaat de bobine mee en waardoor ontstaan er defecten
Een bobine gaat minder lang mee door de aanhoudende mechanische en thermische invloeden. Gemiddeld gaat het onderdeel zo’n 60.000 tot 80.000 km mee. Maar het kan sterk verschillende hoe lang deze meegaan. Verouderde bobines lopen regelmatig schade op als gevolg van te grote hitte door inwendige kortsluiting. Er zijn veel soorten mechanische schade mogelijk, en kunnen onder andere het resultaat zijn van heftige motorbevingen, knagende marters of lekkage van olie. Dit heeft kapotte bekabeling of een klosbreuk tot gevolg.
Als de bobine kapot is – Keuring en vernieuwing van de bobine
Als u enige expertise heeft, kunt u een bobine zelf keuren en zo nodig vernieuwen. Een kapotte bobine is meestal merkbaar als de motor hapert, met name als de auto langzamer rijdt en als deze nog moet opwarmen. Slechte prestaties van het motorsysteem komen veel voor. De elektronische keuring wordt gedaan met een weerstandsmeting. De eerste wikkelingsweerstand van de bobine moet tussen 0,3 en 2 ohm liggen, en bij de tweede wikkeling ligt dit tussen 8 en 19 kilohms. Precieze aanwijzingen voor de keuring en vernieuwing van de bobine kunt u online vinden, en in de autoboeken. U vindt een vervangende bobine, en vele overige componenten voor verscheidene autotypes voordelig in onze webshop.